Ozon je přírodní baktericidní a oxidační činidlo. V přírodě se nevyskytují žádné viry, bakterie a mikroby odolné vůči ozónu. Na rozdíl od suché mlhy dokáže ozón odstranit složité pachy, které suchá mlha jen na chvíli maskuje.
Zvažte deodorizaci na příkladu ozonu, což je přírodní baktericidní a oxidační činidlo. Vyrábí se z kyslíku a při interakci se škodlivinami je ozón ničí. V přirozené koncentraci bakterií, virů, plísní a spór si ozón z atmosféry poradí se zátěží a odstraní škodlivé látky.Během zpracování se ozón dostává do kontaktu s buněčnou stěnou bakterií a oxiduje její lipidy. Tvoří tedy nové konfigurace, které nejsou kompatibilní s životností buňky. Molekuly ozonu prorazí díru do buňky viru nebo bakterie, ta se stane neživotaschopnou a zemře. Právě v důsledku smrti škodlivých buněk dochází ke zničení zápachu.
Použití technologie „suché mlhy“ tak pouze nahrazuje nepříjemný zápach příjemnými vůněmi citrusů, máty, třešní, lučních rostlin. Doba jejich působení závisí na množství produkované mlhy, na výrobci zařízení a na typu vůně. Ale s jeho pomocí nejde odstranit například složitý zápach, suchá mlha ho jen na chvíli zamaskuje.
Před ozonizací je velmi důležité připravit místnost!